Hoe stel ik mijn e-mailadres in als IMAP account in Outlook 2016?

Een woordje vooraf

Stel je je mail in Outlook of op je telefoon in als "POP account", dan wordt er bij het ontvangen van mail contact gelegd met de server, daar wordt de mail die in de map Postvak In staat opgehaald en dat is dat. Dat gaat dus ook eigenlijk altijd goed.

Bij IMAP (dat is de nieuwe standaard voor e-mail) wil je mailprogramma alle mappen "snappen". Als je bijvoorbeeld een mail verwijdert, wordt die in eerste instantie verplaatst naar de map die de eigenschap "Trash" heeft (in Outlook heet die map "Verwijderde items"). Dat maakt het complexer en foutgevoeliger.

IMAP heeft als voordeel dat e-mails over al je apparaten wordt gesynchroniseerd, dus zie je altijd en overal dezelfde berichten, of je nu op je telefoon, tablet, laptop of in je webmail kijkt.

Stap 1: Mailaccount aanmaken in Outlook 2016

1. Klik in Outlook linksboven op "Bestand" en vervolgens op de knop "+ Account toevoegen".
  2. Voer je e-mailadres in.
  3. Klik op "Geavanceerde opties" en vink de optie "Ik wil mijn account handmatig instellen" aan.
  4. Klik op "Verbinding maken".
  5. Voer in het volgende de scherm de volgende servergegevens in:
    1. Inkomende e-mail
      Server: imap-07.mooiesite.nl
      Poort: 143
      Versleutelingsmethode: Geen
    2. Uitgaande e-mail:
      Server: smtp-07.mooiesite.nl
      Poort: 587
      Versleutelingsmethode: Geen
  6. Klik op "Verbinding maken".
  7. Voer in de pop-up die nu verschijnt je wachtwoord in en vink de optie "Het wachtwoord opslaan..." aan.

Je e-mailaccount is nu toegevoegd aan Outlook. Tijd om de juiste mappen toe te wijzen.

Stap 2: Inbox aanwijzen

1. Klik in Outlook linksboven op "Bestand".
  2. Klik op "Accountinstellingen > Accountinstellingen".
  3. Dubbelklik op het nieuw aangemaakt e-mailaccount.
  4. Klik op "Meer instellingen".
  5. Klik op het tabblad "Geavanceerd".
  6. Vul "Inbox" in bij het kopje "Mappen > Pad van de hoofdmap".
  7. Onder "Verwijderde Items" vink je de eerste optie uit en de 2e aan.geavanceerd.jpg

Je hebt Outlook nu uitgelegd welke map je als Postvak IN ziet. En je hebt ervoor gezorgd dat verwijderde items niet zomaar verdwijnen, maar in je map "Verwijderde items" terecht zullen komen.

Tijd voor de laatste stap: de map structuur van Outlook uitleggen aan de server.

Stap 3: Mappen op de server gelijktrekken met Outlook

1. Log in op je webmail, via je eigen webmailadres (vervang www. in je domeinnaam door webmail.).
  2. Klik rechtsboven op "Instellingen".
  3. Klik onder het kopje "Sectie" op "Speciale mappen".
  4. Wijzig de map voor verzonden items in "Verzonden items".
  5. Wijzig de map voor prullenbak items in "Verwijderde items".
  6. Klik op "Opslaan".
  7. Start Outlook opnieuw op.